Reisidee, Mini – roadtrip Zwitserland

Je hebt zin om op vakantie te vertrekken maar je hebt niet zoveel dagen vrij?
Je wilt iets verder gaan dan de buurlanden maar je hebt geen tijd om nog een vliegticket te boeken? Je hebt niet veel tijd om alles voor te bereiden en je wilt zo snel mogelijk vertrekken?

Herken jij jou in één van deze situaties? Dan is onderstaande inspiratieroute misschien wel iets voor jou! Onlangs ben ik zelf met de auto naar Zwitserland gereden.  Dit kan allemaal wel wat positieve stress geven… maar één ding is zeker, het is een avontuur die je doet genieten van de dingen die zomaar op je afkomen.

“I love to travel because it gives you the freedom to be yourself.” 😀

Reisduur:
6 dagen, inclusief aankomst en dag van vertrek

Landen:
– Noord – Oost Frankrijk,
– Noord Zwitserland en centraal Zwitserland
– Afhankelijk van waar je komt (vb.: Nederland), kun je België, Wallonië er ook bij nemen.

20526812_1797630170265590_119933581_n

No plans? No problem… roadtrip!” 😀
(zie onderaan de pagina voor een samenvatting van de bezochte plaatsen)
Hoe zag mijn route er nu precies uit ? Geloof mij, deze route is een paar keer veranderd geweest tijdens de reis zelf maar het uiteindelijk resultaat kan ik je nu wel meegeven 😉

Dag 1: vertrekdag en aankomst in La Bresse,
–> 1 nacht in La Bresse
Vanuit België vertrokken –> richting Luxemburg –> Richting Frankrijk, waar mijn eerste overnachting was. De Vogezen, La Bresse! Na de check-in bij het hotel ben ik naar Gérardmer gereden om wat te eten en het meer (Lac de Gérardmer) te bezichtigen. Het was 20 minuten rijden vanaf het hotel.

Dag 2: Van Frankrijk naar Zwitserland (Sisikon, centraal Zwitserland)
–> 2 nachten in Sisikon
Ik heb deze route niet rechtstreeks gedaan. Ik reed via Hohneck, naar Lac de Longemer, vervolgens naar Lac Blanc, om te eindigen bij Lac Noir. Dit laatste meertje was de laatste tussenstop in Frankrijk. Vervolgens reed ik door naar Basel City ‘by night’ Ondertussen was het al goed duister geworden 😉 Na deze stop was het nog een goed uur verder rijden naar Sisikon (vlakbij kanton Luzern).

–> Het zou een zonde geweest zijn om meteen door te rijden naar Zwitserland! Deze plaatsen in Frankrijk zijn erg mooi! TIP: Ik zocht de dag ervoor een slaapplaats met een 24h – receptie in centraal Zwitserland (Inchecken was mogelijk tot 24 uur). Handig voor als je niet weet wanneer je zult arriveren. Zo heb je voldoende tijd om aan te komen. Alhoewel, ik was toch een beetje te laat… Gelukkig kon ik het hotel nog binnen 😉 Ik had mijn ‘voldoende tijd’ wat té ruim ingeschat.

Dag 3: Interlaken (geen overnachting, terug naar Sisikon voor de tweede nacht)
–> (tweede overnachting in Sisikon)
Vanuit de streek Luzern (Sisikon) vertrok ik naar Interlaken. Een ideale plaats om actieve sporten te doen. Ik deed er paragliding maar je kunt ook kiezen voor canyoning, rafting, enz. …  Houd je niet zo van actieve sporten? Laat je in ieder geval niet tegenhouden om Interlaken over te slaan om deze reden! De stad bevindt zich namelijk tussen het meer van Thun en het meer van Brienz.

Dag 4: van Sisikon naar Schwyz via Entlebuch (Unesco Biosphäre)
–> 1 nacht in Schwyz
Op naar een volgende slaapplaats! Niet heel ver vanwaar ik deze ochtend vertrok maar toch een kleine richting naar het noorden, nl. Schwyz. Op weg naar Schwyz wou ik stoppen bij het Unesco natuurgebied (Unesco Biosphäre Entlebuch) om een wandeling te maken.

–> Ik ben niet helemaal tot middenin het gebied geraakt (oh ja een stinkende Peugeot deed er zijn deel in 😉 ). Ik zette mijn auto aan de kant zodat de motor kon afkoelen. Toevallig stopte ik op een parking waar een wandeling begon, in het begin van het gebied. Ideaal dus! In het begin was alles goed aangegeven. De wegwijzers waren na verloop van tijd wel een beetje zoek… of misschien was ik zelf een beetje… ‘lost’. Het is hoe je het bekijkt natuurlijk 😉

Dag 5: Van Schwyz naar Basel via het Zwitserse Schaffhausen,
–> 1 nacht in Basel 
In Schwyz ben ik echt niet lang geweest, eigenlijk enkel om te overnachten. Tijd om naar de Rheinfall te gaan! Hoewel mijn reis onvoorbereid was, had ik deze plaats toch in mijn hoofd gehouden. Deze wou ik zeker bezoeken. Het Zwitserse Schaffhausen ligt vlakbij de grens met Duitsland.

–> Er zijn parkings voorzien. Van daaruit kun je te voet naar de watervallen (15 minuutjes wandelen) Alles staat mooi aangeduid, echt handig. Je kunt er ook voor kiezen om het treintje te nemen.

Dag 6: Terug naar huis! Van Basel City naar België via Luxemburg (provincie)
Tussenstop richting huis: Ruïnes van ket kasteel van Herbeumont (chateau d’herbeumont) in het dorpje Herbeumont. Dit Kasteel ligt aan de rivier De Semois. Je hoeft niet te betalen om binnen te gaan. Rondom het kasteel is er veel natuur! Hier heb je de kans om een wandeling te maken door de bossen.

❤ “Nature is not a place to visit, it is home!” ❤

Ben jij al in Zwitserland geweest? Met de auto, het vliegtuig of de trein? Ik ben benieuwd naar jou ervaringen en welke gebieden je bezocht. Het was mijn eerste keer in Zwitserland maar het blijft op mijn bucketlist staan om verder te ontdekken 😉

Hieronder volgt nog een samenvatting van de route om een duidelijker overzicht te geven. Let’s go somewhere…


Samenvatting van de route,

(F = Frankrijk, Z = Zwitserland, B = België)

Dag 1: (B–>F)

 • (F)  Van België  naar La Bresse. Regio in Frankrijk: Grand Est, de Vogezen. (overnachting)
 • (F) Gérardmer (Lac de Gérardmer, een meer in de Franse Vogezen)

Dag 2: (F–>Z)

 • (F) Hohneck (prachtige natuur)! Een aanrader als je in de omgeving bent.
 • (F) Xonrupt – Longemer (Lac de Longemer, een meer in de Franse Vogezen)
 • (F) Lac blanc. Tussen de bossen door kun je van Lac Blanc een mooie wandeling maken naar Lac Noir. (Deze heb ik zelf niet gedaan gezien ik diezelfde dag nog in Zwitserland moest toekomen. De tijd was hierin wat beperkter voor mij.)
 • (Z) Basel city, ligt aan de grens met Frankrijk (douane). 2 x in Basel geweest. De eerste keer als doorrit met tussenstop. De tweede keer met overnachting om vervolgens vanuit Basel terug te keren naar België.
 • (Z) Aankomst in Sisikon (2x overnachting), het gebied rondom Luzern.

Dag 3:

 • (Z) Van Sisikon naar Interlaken en terug naar Sisikon (waar je actieve sporten kunt doen)

Dag 4:

 • (Z) Van Sisikon naar Entlebuch 
 • (Z) Van Entlebuch naar Schwyz (overnachting)

Dag 5:

 • (Z) Van Schwyz naar het Zwitserse Schaffhausen, aan de grens met Duitsland (De Rheinfall)
 • (Z) Van het Zwitserse Schaffhausen naar Basel City (overnachting)

Dag 6: (Z–>B)

 • (B) Wallonië: chateau d’herbeumont in het dorpje Herbeumont

Deze diashow vereist JavaScript.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s