Geloof jij in jezelf ?

21034184_336647820110724_4761260078212191843_n

Ik kan je helaas geen pasklaar antwoord geven over hoe je in jezelf kan geloven. Ook ik heb vaak mijn zwakke momenten, de onzekerheid binnenin mezelf. Je vraagt je waarschijnlijk af wat ik je dan wil meegeven met dit blogbericht? Via dit blogje wil ik jou vooral aantonen dat je steeds jezelf moet blijven en je meer aan kunt dan je zelf denkt te kunnen.

M.a.w. onderschat jezelf nooit, hoe moeilijk dat ook is.  

Kun jij volmondig ‘ja’ roepen op de vraag die ik hierboven stel? Of denk je liever eens dieper na? Want in sommige situaties gaan we meer in onszelf geloven dan op andere momenten, vind je niet? Alles hangt af van wat we eerder mee gemaakt hebben of waar we ons voor de eerste keer naar toe richten.

Je hebt misschien de vorige keer gefaald in iets en nu wil je het opnieuw proberen? Misschien start je met een eerste job na je studies? 

Dit allemaal brengt vaak onzekerheden met ons mee. Geloven in jezelf is volgens mij niet een kwestie van ‘geloven in mijn totale ik’ maar eerder een kijk op de afzonderlijke ervaringen die ons brengen tot wie we nu zijn.

Je kunt bijvoorbeeld heel erg zeker zijn over je eigen kunnen terwijl je het in een andere situatie net heel benauwd zult krijgen.

Wil dit dan zeggen dat je niet in jezelf gelooft? Helemaal niet. Het is niet omdat je vaak twijfelt over jezelf dat je daarom jezelf de status hoeft te geven om niet te geloven in jezelf. Geloof jij vandaag dat ene moment wel in jezelf maar het ander moment niet? Dan geloof je toch in jezelf? Wees vooral mild voor jezelf 🙂

Geloven in jezelf

Wat is ‘geloven’ en wie is ‘jezelf’, m.a.w. wie ben ik in deze wereld en in dit leven? Zijn geloof en jezelf afhankelijk van elkaar? Of net niet? Het is een kwestie van jezelf in vraag stellen en vanbinnen in jezelf te kruipen. Welke betekenis ik ook aan de woorden geef, voor jou kunnen ze net een iets andere betekenis krijgen. Wie jij bent in deze wereld zal anders zijn dan hoe ik denk te zijn.. Of beter gezegd, iedereen ontwikkelt een eigen visie in dit leven. Een visie blijft daarbij ook niet hetzelfde gedurende je hele leven. Doorheen onze slechte en positieve ervaringen sturen we (on)bewust onze visie bij. Daarbij bouwen wij als mens onze eigen waarden op.

2912626bbb3180b90665e5256bed684a--summer-road-trips-summer-days

Wat is de eerste stap van geloven in jezelf?

Wie ben jij en wat wil je in dit leven? Aan welke waarden hecht jij belang en wat is jouw visie? Het gaat over jou als persoonlijk mens. We hebben onze eigen gevoelens, onze eigen gedachten, onze eigen meningen, emoties, verhalen, enz. … Het is een kwestie van onszelf te leren kennen. Onszelf aan te voelen en te weten wie we zijn. Iedereen is anders. Geloof jij in die ene situatie minder in jezelf dan een andere persoon? Dat is helemaal niet erg. Jij bent wie je bent en iedereen gaat op zijn eigen manier om met een situatie. Misschien is die ene persoon net wel heel onzeker maar durft hij/zij dit niet toe te geven. Hoe dan ook, verander jezelf nooit.. Je angsten zijn er om een reden en ze zullen ook terug verdwijnen 🙂

Hoe moet het nu verder?

Zou het mij lukken of zou het mij niet lukken… het zijn twijfelgedachten. Deze zijn heel normaal en zeker niet uit onszelf weg te denken.  Eigenlijk moeten we benieuwd zijn naar onszelf en het onbereikbare dat we denken niet te halen, gewoon uit proberen.

 — Geef je niet over aan het ‘ik weet het niet zeker als ik het kan‘ maar probeer jezelf de moed en kracht te geven om open te staan voor het denken! —
Ik denk dat ik het kan” (ook al weet je het niet zeker maar het klinkt vastberaden. Misschien geeft het je een tikkeltje meer vertrouwen in jezelf?)

Geloven in jezelf is geloven in je eigen kunnen. Ook de kracht hebben om je eigen kunnen om te zetten in handelen. Falen hoort daar zeker bij… daar lieg ik niet om. Ook ik heb reeds veel gefaald in de dingen die ik probeerde. Dit maakt mij in bepaalde gevallen zeer onzeker, terwijl ik in andere situaties eerder wél geloof in mezelf. Net zoals ik hierboven beschreef. Het gaat niet om geloven in je totale ik. Het gaat om geloven in delen van jezelf die zich één geheel vormen, jouw ‘ik‘.
Ik geloof er in dat dit je net sterker maakt als persoon.

Wat met die twijfels?

Kunnen we onze doelen bereiken als we het financieel minder hebben? Kan ik goed scoren op een sollicitatie gesprek zonder ervaring? Zal die ene taak wel lukken? Ik kon door ziekte niet in de les zijn. Zal mijn volgende relatie wel stand houden? 

Doorheen onze ervaringen zullen we deze twijfels in ons opnemen. Twijfels uit de weg gaan is volgens mij ook een deel van geloven in jezelf. Daar begint het net.. daar zit volgens mij de basis. Ga ik de twijfels uit de weg, of omarm ik ze? Zoals ik zei, niet alle twijfels zijn weg te denken en soms hebben we het gevoel dat we zo omarmen. Zorg er wel voor dat je hoe dan ook kunt ‘weglopen’ ervan of je geraakt in een vicieuze cirkel.

–> Blijf ik steken tussen twijfels?

Dan is het goed om na te denken welke stappen je wilt ondernemen om te geloven in het geen wat je wilt bereiken. Als je gelukkig bent, zal je sterker in jezelf geloven 😀 Heb je een dipje, moe, slecht dag achter de rug… Dan kan het al vlug zijn dat we onze moed laten zakken :-/ Het geloof in je zelf daalt. Dat is heel normaal en daar moet je je niet schuldig over voelen. Ook ik heb zo’n momenten. Hoe je je voelt op dat moment is tijdelijk.

Nog enkele tips.. 😀

  • Durf jezelf uit te dagen… weet je niet zeker of je het wel kan? Probeer het. Heb je een slechte ervaring dan heb je het geprobeerd en hoef je jezelf niet te beklagen. Heb je een goede ervaring? Dan heb je een reden om de volgende keer jezelf terug uit te dagen.
  • Denk voor je gaat slapen eens na wat je allemaal goed deed vandaag. Denk na over je dag en bedenk wat je goed deed. Geef en gun jezelf een complimentje.
  • Geloven in jezelf is voor mij ook geloven in de toekomst want geloven is ook een beetje vooruit denken.
  • ikzelf heb ook moeite om in mezelf te geloven. Hoe vaak ik niet iemand opbel om te vragen of iets wel mogelijk lijkt? Hoe ik alles kan organiseren? Of ik het wel kan.. heb je ook vaak dit gevoel? Vraag raad aan anderen.
  • Maak eens een lijstje van al je positieve kanten. Schrijf elke avond een positieve ervaring op van de dag, en lees het de volgende ochtend als je wakker wordt. Wat fijn om wakker te worden met een leuke herinnering of compliment.
  • luister naar de complimenten van anderen én neem ze ook aan.
  • Geef anderen ook een complimentje.
  • Onderschat jezelf niet
  • en vooral: HUMOR, zit er iets eventjes niet mee… probeer er nadien mee te lachen.

Heb jij de wil en de kracht om jouw droom te realiseren maar zie je er geen begin aan? Denk dan eventjes terug aan mijn vorige blog. Iedere kleine stap die je neemt is immers één grote stap in de richting van je dromen.

Bij deze herhaal ik even de vraag van in het begin?

‘Geloof jij in jezelf en hoeveel procent geef je jezelf?’  Antwoord: … (zelf in te vullen)
–> Hoe laag of hoe hoog je jezelf ook scoort maakt helemaal niet uit. Je hebt jezelf een getal gegeven en dat is goed!

21034184_336647820110724_4761260078212191843_n

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s