“Let nature feed your senses”, mijn bredere kijk op meditatie.

De kracht van de natuur bij meditatie. Zie jij een verband tussen deze twee?
Je hoeft eigenlijk helemaal geen persoon te zijn die graag mediteert om hier even bij stil te staan want ik geef toe, ook ik mediteer niet ‘echt’. Het hangt volgens mij allemaal af van hoe je staat ten opzicht van het woord en wat jouw visie hierop is. In deze blog leg ik je graag mijn visie uit en hoe ik mijn kracht put uit de natuur.

Wat je in deze blog kunt lezen: 
1. Wat is meditatie voor mij
2. De natuur vs. cultuur 
3. Staan natuur en meditatie in verbondenheid met elkaar (volgens mij)?
–> natuurmeditatie (scrol door naar het einde)

1. Wat is meditatie voor mij 

Waar denk jij aan wanneer ik spreek over meditatie? Doe jij zelf aan meditatie en maak je er tijd voor? Om eerlijk te zijn, vroeger mediteerde ik ook nooit. Of dit dacht ik toch… Ik heb ontdekt dat mediteren méér is dan alleen ‘even stil zitten, aan niets denken en in jezelf rust vinden. Voor mij is meditatie een heel groot begrip waar je zelf een betekenis aan kunt geven. Neem je meditatie in zijn normale, gekende vorm? Of ga je breder in wat het woord zou kunnen betekenen? Ikzelf vond meditatie vroeger maar niets. Stil zitten en aan niets denken is heel moeilijk voor mij. Tot ik er een andere kijk op begon te krijgen… een meer bredere kijk op wat het woord nu precies inhoud en betekent (zie verder).

Net zoals mij zijn er waarschijnlijk ook mensen die zeggen dat ze ‘niet’ mediteren. Naar mijn bevindingen, heb ik het idee dat iedereen het doet, maar dan elk op een persoonlijke, specifieke manier (vaak onbewust).

22154232_1864422786919661_1803533991663734832_n

Op welke manier kun je mediteren en wat is mijn bredere kijk?

  • Je kunt bijvoorbeeld al zittend mediteren in lotushouding (of liggend), aan niets denken en op je ademhaling letten. Dit is eerder één van de mogelijkheden die ik nooit doe. Gebruik jij wel deze vorm? Dan is dit zeker goed, jij kan het net heel fijn vinden op deze manier. Het beste is te doen waar je jezelf gemakkelijk bij voelt en kunt ontspannen.
  • Misschien ben jij wel de persoon die graag een boek leest? Ook hier verzet je jouw gedachten. Je komt los van wat er in jezelf omgaat.
  • Luister jij graag even naar relaxatiemuziek, klassieke muziek? Wie weet ben jij hier ook wel aan het mediteren (soms zonder je het zelf beseft). Ooit al eens ‘chill your mind‘ (YouTube link) muziek opgezet? Gewoon wat random losse nummers…
  • Je kunt misschien enkele van je favoriete nummers meezingen
  • Geniet jij eerder van een wandeling in het park, een avondwandeling aan de zee of van een trektocht door de bergen? Ook dit is voor mij meditatie…
  • enz. ….

Geniet je ervan en brengt het je tot rust? Geeft het je moed? Wilskracht? Enz. .. ? Wel, dit is nu eigenlijk de bredere kijk die ik voor mezelf gevormd heb op het woord.

2. Natuur 

Hoe groot of hoe klein een natuurgebied ook is, het zal op de een of andere manier altijd iets met ons doen. Voor de ene persoon kan een stadspark een enorme boost voor ontspanning zijn terwijl dit voor een andere persoon net weer iets te druk zou zijn. Er zijn misschien mensen die net als ik graag midden in de natuur zitten / wandelen. Het gevoel alsof je in de middle of nowhere bent beland. Natuurlijk houd ik er ook van om gewoon in een parkje te wandelen of met mijn voetjes in het water van de zee te lopen. Waar vertoef jij graag in de natuur? We kunnen houden van bossen, natuurreservaten, rivieren, gletsjers, watervallen, enz.

En dan hebben we het nog niet gehad over het natuurlijk werelderfgoed. Hierbij denk ik aan de Okavango delta in Botswana, het Geirangerfjord in Noorwegen, het natuurreservaat van centraal Suriname en Unesco biosfeer in Entlebuch (kanton Luzern in Zwitserland). Zie foto’s hieronder van Entlebuch, juli 2017.

 

We hoeven natuurlijk helemaal niet naar een Unesco werelderfgoed te gaan om de kracht van de natuur op te zoeken. Zo vind ik het bijvoorbeeld fijn om naar Frankrijk te rijden of Wallonië en natuurgebieden te verkennen die ik eerder nog niet kende. Niet alleen is de natuur krachtig om zijn schoonheid, voor mij heeft de natuur ook een innerlijke energie die mij doet genieten en relaxen van alles rondom mij.

IMG-20170730-WA0090

Laten we de andere zijde terwijl ook eens bekijken. Het cultureel werelderfgoed! Denk maar aan de ruïnes van de Zonnetempel die bewaard zijn gebleven in de Inca hoofdstad, Cuzco. Heb jij ooit al gehoord over de Nazca – lijnen in Peru? Of misschien heb je wel al eens iets gehoord of gelezen over het Mausoleum van Qin (de eerste keizer van China), beter bekend onder de naam ‘teraccottaleger’. We hoeven het natuurlijk ook niet steeds ver te zoeken. Denk hierbij maar eens aan de historische binnenstad in Brugge.

Zie hieronder van links naar rechts: Teraccottaleger in China (foto oktober 2011) en de Nazca – lijnen in Peru (foto september 2015)

 

Het culture wordt vaak verbonden met de menselijke activiteiten. Ik heb het hier onder meer over gebouwen en kunstwerken…  deze worden ontworpen door de mens zelf. Persoonlijk werk komt vanbinnen uit de persoon zelf, het innerlijke, ‘de ziel’.  Wat maakt de natuur dan net zo krachtig voor mij? Wel, voor mij is de natuur een kunstwerk, ontworpen door het innerlijke van onze wereld. Het ‘kunstig mens’ zijn is één van mijn interesses waar ik meer over wil leren maar de ‘kunstige natuur’ is ook één van de wonderen waar ik naar op kijk.

3. Staat meditatie en natuur (voor mij) in verbondenheid met elkaar? 

Op de manier hoe ik er naar kijk, kan ik hier ‘ja‘ op antwoorden.
Bij meditatie is het vaak de ‘vaardigheid’ om ‘aan niets te denken‘, wordt vaak vertelt. Is dit waar? Ik vind van niet. Het is niet altijd even gemakkelijk voor iedereen, daarom vind ik meditatie in de natuur net zo verrijkend. Hier kom ik meteen op het punt waarover ik je iets meer wil vertellen. Denk jij vaak aan wat je hoort, voelt, ruikt, ziet en smaakt? Onze zintuigen kunnen vaak de sleutel zijn tot het oplossen en wegwerken van onze gedachten. De natuur is net dé plaats waar we al deze zintuigen kunnen gebruiken. Met andere woorden ‘niet aan niets denken’, maar onszelf focussen op wat rondom ons gebeurt, hier en nu.

–> Meditatie in de natuur

  • Zoek een plaatsje waar je het naar je zin hebt. (de zee, een rivier, een bos, natuurreservaat… of zelf gewoon in je tuin). Dit hoeft echt niet lang te duren, al is het maar 1 minuut van je tijd.
  • Sluit nu je ogen en focus je op 1 zintuig
  • bijvoorbeeld voelen: wat voel je? koude of warme wind. Voel je wind? Waar voel je die wind? In je gezicht? tussen je kleren? Door de wind voel jij misschien je broek tegen je benen waaien of voel je jouw haren kietelen in je gezicht… Misschien voel je wel een beestje op je kruipen, of voel je de warmtestralen van de zon…
  • Probeer dit zeker eens met ‘horen’. Je zult versteld staan van wat je hoort…

norway

TIP: Zoals ik zei, dit hoeft helemaal niet lang te duren.
Nerveus voor een examen, een sollicitatie gesprek, enz. … stop even met piekeren en focus jezelf op de zintuigen.

Als afsluiter deel ik je nog één van mijn favoriete quotes.

let’s wander where the wifi is weak

Heb je toch wifi? Neem dan even de tijd om je ‘vliegtuig-stand’ in te schakelen… Het wordt je beloond.

IMG-20170730-WA0076

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s