Wildkamperen en kanovaren in Värmland

The Canoe trip: een zestal dagen into the wild, 6 dagen met een kano op het meer varen, van eiland naar eiland, helemaal back to basic, douchen in de rivier, wildkamperen, eten maken met een gasvuurtje… Dit alles hebben we in Värmland gedaan, een plaats waar je nog uit de meren mag drinken (en ja, zonder zuiveringstabletten). Fantastisch toch?

Ondertussen zijn we reeds enkele dagen terug thuis en ben ik nog aan het nagenieten van de prachtige natuur en de foto’s die me doen wegsmelten om terug in de omgeving te zijn. Hoe leuk het ook is om te verlangen naar een volgende reis. Het nagenieten van een voorbije reis vind ik even leuk en belangrijk. Herinneringen ophalen, foto’s selecteren, en natuurlijk ook een blog schrijven met mijn ervaringen. 

Waarom deze reis? Eigenlijk wou ik graag eens naar Jordanië reizen dit jaar. Een paar dagen later stootten we (mijn vriend en ik) op een reis midden in de natuur: kanovaren in Värmland. We twijfelden niet en boekten meteen. Nadien dacht ik eventjes terug aan mijn verlangen naar Jordanië maar de natuur en reis naar Zweden maakten mij even gelukkig. In januari begonnen mijn vriend en ik af te tellen naar onze Canoetrip!


Op vrijdag 6 juli was het zo ver. Onze bus vertrok richting Zweden. We verkozen de bus bovenop het vliegtuig. Waarom? We vonden het beide wel fijn om geen ‘vliegtuig-zorgen’ te hebben. De 20 uur op de bus moet je er dan wel bijnemen, maar bij nader inzien… je reist ook niet elke dag over de Sontbrug. Deze brug verbindt Zweden (Malmö) met Denemarken (Kopenhagen) en is 16 km lang. Dat hebben we weer eens mooi meegenomen 😉

Bron: wereldreis.net
(Bron foto Sontbrug: wereldreis.net)

Toen we aankwamen in Zweden hebben we onze tent opgezet. We sliepen de eerste nacht in ‘Silverlake Camp & Kanot’. De volgende dag, zondag 8 juli, kregen we onze kano, peddels, gps tracker met een alarmknop voor ernstige noodgevallen en een kaart. We kregen ook een voor gestippelde route mee dat we konden volgen, 6 dagen lang. Natuurlijk waren we vrij om te freelancen doorheen deze route. Dat is iets wat je zelf kan beslissen.

En dan kon onze tocht en het wildkamperen beginnen! Met een Kano hebben we gevaren van eilandje naar eilandje. Elke dag opnieuw zetten we onze tent op, op een nieuwe plaats in deze ongerepte natuur. Wij hebben zowat max. 7 uur per dag gevaren (Dat was de eerste dag) Soms ook wat minder lang (de rest van de dagen 😉 ). Het was ook een beetje afhankelijk van de plaats waar we wilden overnachten en hoeveel kracht we nog hadden om te varen.

Normaal gezien mag je overal koken waar je wilt en mag je ook vuur maken in Värmland maar door de droogte was het deze periode niet toegelaten. Er is in Värmland reeds een droogte sinds april 2018. Er zijn daarbij ook nog eens bosbranden aan de gang. Wildkamperen is toegelaten en koken mag je overal maar door de droogte mag er momenteel alleen gekookt worden op de aangewezen shelters. Deze droogte zal nog even blijven. Wij hebben trouwens een hele week 26 – 27 graden gehad in Värmland. (Voor de warmte hoef je dus niet naar het zuiden te trekken.)

‘En hoe zit dat met een toilet?’, hoor ik mensen vaak vragen. Wees gerust, op de shelters staan er houten toiletten (en jawel, met een oh zo fantastisch geurtje) waar je gebruik kunt van maken. Ben je niet op zo’n shelter en is het toch dringend? Wel, ik ben er van overtuigd dat je hier zeker een oplossing voor vindt… Met een spade kun je al veel doen 😉 Dat hebben wij niet nodig gehad.

Het kanovaren:

Als ik een tip kan meegeven, vertrek het best (heel) vroeg in de ochtend. Het water is dan kalm en het kano varen gaat een stuk gemakkelijker. Ook ’s avonds is het meer kalm en gaat het varen een stuk gemakkelijker.

Op de tweede dag wilden een heel eindje verder varen maar het water besliste er anders over. Ook het weer keerde en de golven werden steeds sterker (het weer in Zweden kan zeer snel keren). Ons gezond verstand liet ons op dat moment een beetje in de steek. Met ons kano bootje voeren we tegen de golven in en peddelden we ons te pletter om ons bootje recht te houden. Bijna gekapseisd dus. Gelukkig stonden er andere kanovaarders aan de kant die uit nood ook een tussenstop moesten maken. Ze hielpen ons om de kano op te trekken. We hebben vlug onze tent opgezet om ons gerief en het gerief van andere kanovaarders droog te houden. Na een 90 tal minuten konden we terug verder. Eigenlijk hadden we ons gewoon best laten meevaren met de golven mee 😉

Gelukkig was dit maar een moment van de dag. De andere dagen hebben we rustig en relaxt kunnen varen met onze kano door het mooie Värmland. Wij hebben ongeveer 120 km gevaren met ons kanobootje. Ik sta er zelf nog van versteld 😉 Onderweg hebben we 5x landtransport gehad. Onze wielen onder de kano en weg ermee over land tot aan het meer iets verderop.

Welke dieren kan je wel eens tegenkomen? De Eland (deze hebben we niet gezien maar er leven er wel duizenden in Värmland), bevers, everzwijnen, wolven en de bruine beer. Gelukkig is de kans zéér klein dat je deze tegenkomt! Wij hebben niets gezien.

Zie sfeerbeeldjes:

IMG_20180716_111130_325IMG_20180716_110622_798DSC00049DSC00113

Je houdt van reizen? (wild)kamperen? kanovaren? Je kan de luxe gerust een paar dagen aan de kant schuiven voor de prachtige natuur? Dan is dit avontuur zeker ook iets voor jou!

Ps.: muggenzalf. Vergeet zeker geen muggenzalf! 😉

(foto’s door Sarah & Sven)

 

2 gedachten over “Wildkamperen en kanovaren in Värmland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s