Kroatië – Pula

Vandaag neem ik je mee naar het mooie Pula in Kroatië. Ik heb voor jou een tripje in elkaar gestoken en leg hierbij vooral de focus op het openbaar vervoer, nl. de bussen. Ik heb verschillende busroutes bijeen gezocht. Laat je maar volledig verrassen. Zelf heb ik deze route nog niet gedaan, al hoop ik dit binnenkort eens te ervaren. 

19511223_1757358617626079_1789060009262842157_n

–> Reisduur: +/- 4 dagen
–> Afhankelijk van je tijd, budget, bijkomende plannen, vluchturen, interesses, enz…  kun je dit inkorten, verlengen en / of aanpassen. 

Waar ligt PulaPula ligt in het zuiden van de provincie Istrië. De provincie zelf is gelegen in het westelijk deel van Kroatië. 

Hoe kom jij in Pula?

De auto: afhankelijk van hoe je vakantie er uit ziet, vind ik dit zeker mogelijk! Je kunt de auto gebruiken wanneer je van plan bent om een roadtrip door Europa te maken, of je hebt meerdere dagen vrij en je hebt de kans om langer onderweg te zijn naar je bestemming. Kan je hond niet mee in het vliegtuig en wil je hem mee? Wel, nog een reden om de auto te gebruiken.

Je kunt in ieder land dat je doorkruist één, twee, drie keer overnachten.. om zo aan te komen voor een langere periode in Kroatië. Ik heb voor jou een voorbeeld van een route. Natuurlijk ben je vrij om zelf te beslissen welke landen je doorkruist. Let’s go! 

– De trein: via de Interrail Kroatië pass / Interrail global pass

Het vliegtuig: wil je graag een vlucht boeken? Pula heeft een eigen luchthaven, hoe handig is dat? Houd hierbij zeker rekening met het uur, de datum en plaats van vertrek want dat kan invloed hebben op de prijs van je ticket. Let ook op incl. / excl. bagage

Reisidee: +/- 4 dagen

Dag 1 : vliegen naar Pula luchthaven – aankomst op de luchthaven – stadje bezoeken. Je bent aangekomen in op de luchthaven maar hoe geraak je nu tot in het centrum? De keuze is aan jou… 

  • voor vertrek kun je er voor kiezen een huurauto te nemen en te reserveren
  • je kunt de taxi nemen naar het centrum
  • of je neemt gewoon het openbaar vervoer

Er rijden tijdens de zomermaanden verschillende shuttle bussen van Pula luchthaven naar verschillende plaatsen in Istrië. Wil je naar het centrum van Pula? Neem dan shuttlebus ‘Pula – main bus station’. Het centraal bus station. (ticket online = 3 euro – ticket op de bus = 4 euro. 

Heb je zin in een andere reisroute in plaats van Pula? De shuttlebus rijdt ook naar andere plaatsen, nl. Pula – Verudela, Medulin, Pula  – Puntižela, Fažana, Rovinj, Poreč, Novigrad, Umag en Rabac

Wil je de prijslijst zien? Deze kun je terugvinden tussen de afbeeldingen hieronder of ga een kijkje nemen op de website van FILS. Prijzen veranderen nog wel eens graag 😉 
–> Deze routes met de shuttle bus worden namelijk uitgevoerd door busmaatschappij Brioni en FILS. 

Eenmaal aangekomen in het centrum kun je genieten van een bezoek aan het stadje.
TIP: zoek je een straat met veel restaurantjes: ‘Ulica Sergijevaca’ is the place to be. Vanuit deze straat is het ook een 10 tal minuutjes wandelen naar het amfitheater. 

Dag 2: Pula strand  & baai
De provincie Istrië is niet alleen een mooie streek op zich, ook de stranden mogen niet ontbreken tijdens je trip. Hier kun je terug kiezen voor een taxi, huurauto, je eigen auto of neem gewoon het openbaar vervoer.

Ben je van plan om het laatste te gebruiken? Dan kun je eventueel naar het schiereiland Premantura gaan (bus 26 of 28 kun je nemen). Er zijn natuurlijk ook nog andere mooie stranden! Ook hier kun je de bus voor nemen.

Ik heb het kaartje met de busnummers voor je klaar:  

  • Zone buiten de stad ? Neem hier een kijkje voor de buslijnen  
  • Zone binnen de stad ? Neem hier een kijkje voor de buslijnen     


Dag 3: bezoek eilandengroep Brijuni – National Park
Neem eerst bus 21 naar Fazana (zie buslijnen zone buiten de stad). Bushalte vind je in Pula centrum. Vanuit Fazana heb je de mogelijkheid om de overzetboot (15 min) te nemen naar het eiland.  Bekijk op voorhand de uren van de ferry, zodat je niet te laat komt.  Boek best bij een kantoor aan het water, niet bij kraampjes die toeristen lokken.

Op het eiland zelf kun je onder andere fietsen huren en een plannetje, zo kun je op eigen houtje het eiland verkennen. Je kunt ook een safari doen, zwemmen op het eiland, enz. …

Dag 4: laatste dagje in Pula
Had jij een late aankomst op de eerste dag? Dan kun je nog een dagje vertoeven in de stad zelf. Je kunt van hieruit jouw tripje eindigen, verderzetten in Kroatië of verder reizen naar één van de buurlanden. 

Discovery: enkele weetjes over Kroatië 

  • Kroatië behoort tot de Europese unie maar om te betalen wordt geen euro gebruikt. Eén euro is 7,5 Kuna of anders gezegd, 7 Kuna & 5 lipa. Op sommige plaatsen kun je betalen met euro maar je krijgt wisselgeld terug in Kuna.Toen ik naar Peru vertrok, had ik een klein kaartje bij me met de wisselkoers. Super handig.
  • Buurlanden: Slovenië, Hongarije, Bosnië – Herzegovina, Servië , Montenegro  
  • Heb je huisdieren en wil je deze graag mee naar Kroatië?  Ook dieren moeten beschikken over een paspoort. Ze moeten gevaccineerd zijn tegen hondsdolheid of Rabiës (deze is 3 jaar geldig) en een chip hebben. Uw hond moet trouwens steeds gevaccineerd worden als hij naar het buitenland gaat. Ben je niet zeker of uw dier is ingeënt? Ga dan eens langs bij uw dierenarts of bel hen even op voor alle zekerheid.
  • Neem je de tent mee? Wild kamperen in Kroatië is niet toegelaten.. Wil je dit toch eens doen en heb je zin in een vakantie naar Noorwegen? Wel, in Noorwegen is het toegestaan vrij te kamperen. Trouwens, Noorwegen is een prachtig land !

Hoe moet mijn reis verder? 

–> Vanuit Kroatië kun je verder reizen met het vliegtuig, met internationale bussen, of met veerboten richting bijvoorbeeld Italië.
–> Verder kun je ook reizen met jouw eigen huurauto, of met jouw eigen wagen.
–> Vanuit Servië kun je zelfs de trein nemen naar Montenegro, wat ook een prachtig land is volgens mij !  

 Veel reisplezier, reiskriebels.. en … just go !